top of page

Psikolojik Esneklik/ Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT)



1- Bilişsel Ayrışma

Zihnimizin ürünü olan düşüncelere karşı mesafe koyma becerisidir. Düşüncelerin içine dalmadan, düşünme eyleminin farkına varmaktır. Düşüncelerimizden bakmak yerine düşüncelerimize bakmak.


2- Kabul

Yaşanan deneyim bir acı da olsa, duygu ve düşüncelere açık olabilmek ve merak duygusu ile yaklaşabilmektir. Sürekli iyi hissetmek için yaşantısal kaçınmalar yerine her duyguyu hissetmeye hazır olabilmek.


3- An’la Temas

Dikkatimizi tekrarlayan geçmiş yaşantılardan veya geleceğin endişelerinden, şimdiki an'a getirebilme becerisidir. Böylelikle içinde bulunduğumuz an'ın deneyimlerini yaşayabilmek.


4- Bağlamsal Benlik

Kendimizle ilgili anlattığımız hikayelerden; gözlemleyen, farkına varan ve perspektif alan bir benliğe ulaşma becerisidir. Bu şekilde zihnimizden ve duygularımızdan çok daha fazlası olduğumuzun farkına varabilmek.


5- Değerler

Başkalarının onaylarıyla ilgili olan hedeflerimizden ziyade,

nasıl biri olmayı ve ne yapmayı seçtiğimizle ilgili değerlerimizi içerir. Hedeflerimizin bir sonu vardır, ancak değerler hayat boyu bizimledir.


5- Kararlılık

Kaçınma davranışlarından değerlere yönelen davranışları kararlılık ile yapma becerisidir. Gerçekten sahip olmak istediğimiz değerler istikametinde küçük adımlarla da olsa davranışlarımızı inşa edebilmek.


Bu konuda okunabilecek kitaplar;


Mutluluk Tuzağı - Russ Harris - Bir ACT kılavuzu

Zihninden Çık Hayatına Gir - Steven C Hayes ve Spencer With

386 görüntüleme
bottom of page