top of page

Erken Boşalma ve Tedavisi

Erken Boşalma erkeklerde sık görülen cinsel bir sorundur. Yapılan çalışmalar her 3 erkekten 2 sinin bu sorunu yaşadığını ortaya koyuyor.


Peki erken boşalma nedir? Kişi bu sorunu yaşayıp yaşamadığını nasıl anlar? Tedavisinde neler yapılır?


Erkeğin sertleşmeden sonra boşalma kontrolünü sağlayamaması veya isteğinden önce boşalmasıdır.  Süre olarak ifade edersek; cinsel birleşmenin ilk dakikasında veya henüz birleşmeden önce boşalmasıdır.  Aslında burada süreden ziyade, boşalmadaki kontrol kaybı sözkonusudur.  Erken boşalma sorunu; evliliklerde cinsel hayatı olumsuz etkiler, cinsel isteksizlik ve sertleşme sorunları da sebep olabilir. Erkekte değersizlik ve suçluluk hissi oluşturarak, ek psikolojik sorunlara neden olabilmektedir.


Eğer erken boşalma ilk ilişkiden itibaren başlamışsa; çoğunlukla sorun cinsel yanlış tutumlardan ve öğrenilmiş yanlış cinsel mitlerden kaynaklanmaktadır. Eğer erken boşalma sonradan oluşmuşsa; sebep bazı ilaçlar, hormon bozuklukları, enfeksiyonlar veya penisin aşırı hassasiyeti olabilir.


Erken boşalma tedavisinde ilaçlar ve bazı kremler kullanılmakla birlikte asıl tedavi cinsel terapidir. Eğer altta yatan organik bir neden yoksa ve ciddi psikiyatrik bir hastalık yoksa; cinsel terapinin başarısı oldukça yüksektir.


Erken boşalmanın terapisinde neler yapılır?

1- Temel cinsel eğitim verilir.

2- Davranışçı teknikler uygulanır.

3- Yanlış cinsel inançların yeniden değerlendirilmesi yapılır.


Erken boşalmada sebep genellikle cinsel ilişki ve penis hakkında yeterli bilgi sahibi olmamaktan kaynaklanmaktadır. Yanlış yapılan mastürbasyon erken boşalmaya yol açabilir ve bunu evlendikten sonra ilişkide de devam ettirmek erken boşalmanın devam etmesine yol açar. Erken boşalma hastalarında cinsel terapi %90 oranında çözümü getirmektedir.


Cinsel terapide hastalara erkek penisi hakkında bilgi verilir. Ayrıca ilişki hakkında hız, süre, zaman ve  pozisyon gibi yanlış bildiği şeyler düzeltilerek hastanın doğru şekilde ilişkiye girmesi ve penisinin doğru kullanması öğretilir.


Bunu araba sürmeyi öğrenmeden önce kuralları öğrenmeye, sonra trafiğe kapalı alanda çalışmaya en sonunda da trafiğe çıkmaya benzetebiliriz. Cinsel terapide hastalara kurallar ve temel bilgiler öğretilir. Penisin hassas bölgeleri benzin nasıl kullanılması gerektiği anlatılır. Kadın anatomisi hakkında bilgi verilir ve ilişkinin nasıl olması gerektiği öğretilir. Ayrıca stres veya performans anksiyetesi gibi erken boşalma sebeplerinden birisi varsa bunun düzeltilmesine çalışılır.

Daha sonra hastaya öğretilen egzersizleri hasta kendisi evde uygular boşalma süresi yavaş yavaş uzatılır. Bundan sonra hasta bu öğrendiği bilgileri ilişki sırasında kullanmaya başlar.


Hastaların %90’ı verilen egzersizleri tam olarak yapmak kaydıyla erken boşalma sorunundan kalıcı olarak kurtulur.



Erken Boşalma için cinsel terapi yüz yüze uygulanabildiği gibi online olarak uzaktan da uygulanmaktadır.




3.257 görüntüleme
bottom of page